26 лютого 2015 р. на базі дошкільного підрозділу Козачолопанського НВК пройшов семінар для молодих спеціалістів на тему: «Формування народознавчих уявлень у дітей дошкільного віку».

У дошкільному закладі велику увагу приділяють народознавчому аспекту, знайомству дітей з традиціями, культурою, святами нашого народу.

Цього разу проводили свято Стрітення, де зустрічаються Весна із Зимою, аби помірятися силою. За народним повір’ям, хто переможе, той і буде господарювати до кінця місяця. У народі говорять: «Як лютий не лютуй, а на весну брів не хмар». Діти дитячого садочку дуже люблять це свято. Заздалегідь вони вчать легенди, прислів’я, приказки, заклички, вірші, веснянки, водять хороводи, співають пісні, танцюють таночки. Таким чином ми викликаємо у малюків інтерес до проведення свята та до його глибокого осмислення.

Вихованці з задоволенням брали участь у підготовці атрибутів, костюмів до свята, в оформленні залу.

Ведуча розповіла їм, що Стрітення — це християнське свято. І що саме цього дня у церквах освячують воду і свічки, які вважаються цілющими. Їх зберігають у хаті цілий рік. Свічки оберігають та захищають сім’ю від грізних сил природи: бурі, грому та блискавки. Також захищають від лиха та хвороб.

На святі малюки водили хоровод з Зимою. Та найбільше радості й захоплення у їх очах можна було побачити з приходом Весни. Малеча поділилась з нами, що вони засумували за весняним теплим і яскравим сонечком.

Затамувавши подих всі спостерігали цікавий танок-суперечку Зими та Весни за своє панування.

А найбільше задоволення отримали всі учасники свята та гості, коли своїми руками робили жайворонків з тіста.

/Files/images/2015_rk/IMG_1027.JPG

/Files/images/2015_rk/IMG_1024.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 203