З 13 по 14 травня 2015 року на мальовничих околицях с.Ветеринарного, за сприяння та підтримки командування відділу прикордонної служби «Дергачі», була проведена військово-патріотична гра «Джура». Гра покликана до життя самою природою українця, його історією, культурою та духовною традицією. Джурами в Україні називали молодих вихованців, зброєносців і помічників досвідченого козака. Отримати такий статус міглише той, хто пройшов певні випробовування – як фізичні, так і моральні.

Метою заходу було удосконалення практичних умінь і навичок, набутих на уроках предмету «Захист Вітчизни» та на заняттях шкільного гуртка, підвищення рівня допризовної підготовки юнаків та дівчат, військово-патріотичне виховання та збагачення знань з військової справи в молоді, налагодження і практичне функціонування ефективної системи взаємодії органів і підрозділів охорони кордону із Козачолопанським НВК, профорієнтаційна робота, реалізація завдань щодо національно-патріотичного виховання української молоді, формування засад здорового способу життя, популяризація активного дозвілля та військових традицій.

На майданчику зі своїми штандартами вишикувалися учасники гри - 30 учнів 10 та 11 класів Козачолопанського НВК, вихованці шкільного гуртка «Юні друзі прикордонників», які об’єдналися у дві команди «Сині» та «Зелені». Споглядаючи за юними обличчями, було радісно з того, що це росте майбутній цвіт нації, майбутнє держави.

З вітальним словом до присутніх звернулися: Козачолопанський селищний голова Вячеслав Задоренко, який зауважив, що у грі не буде переможців і переможених, адже переможцем буде кожен, хто проявить такі якості, як наполегливість, стійкість, витримку, волю, товариськість, прагнення до перемоги; начальник відділу освіти Дергачівської райдержадміністрації Сергій Крижний наголосив, що подібні проекти дуже потрібні молодому поколінню, адже вони сприяють патріотичному вихованню молоді, пропагують здоровий спосіб життя, учасники розвиваються фізично і духовно; начальник відділу прикордонної служби «Дергачі» Дмитро Журавель акцентував увагу на співпраці ВПС «Дергачі» і Козачолопанського НВК, результатом якої стало проведення даного заходу, який дає змогу виявити готовність молодих людей стати справжніми патріотами - захисниками України.

Табір розміщувався на одному з об’єктів ВПС «Дергачі», де було зроблено чимало: встановлено намети для хлопців та дівчат з належними умовами проживання, умивальники, біотуалети, підготовлено майданчики, щоб команди могли проводити змагання.

Протягом двох днів команди демонстрували свою майстерність, спритність, витривалість, теоретичні знання та практичні вміння. Показові виступи гравців та практичні заняття здійснювались під керівництвом вчителя «Захисту Вітчизни», керівника гуртка «Юні друзі прикордонників» Олега Тютюнника та координатора гри інспектора ВПС «Дергачі» Володимира Усова.Гра мала навчально-виховний характер і складалася із конкурсів та змагань:

•творчо-мистецьке представлення команди;

• конкурс стройової підготовки;

• вікторина зі знання історії України та Збройних сил України;

• козацько-туристсько-спортивна смуга перешкод;

• надання першої долікарської допомоги та транспортування потерпілого;

• бойова підготовка – розбирання та збирання автомата АК-74, спорядження магазина патронами, підготовка до стрільби; навики користування індивідуальними засобами захисту – ОЗК та протигазом;

• облаштування похідного табору;

• стрільба із пневматичної зброї по мішенях, по пересувних мішенях; метання гранати на дальність та влучність;

• нічна воєнізована тактико-технічна гра у складі об’єднаних загонів з елементами розвідки, відбиття нападів диверсійних груп та «бойовими» діями по захопленню «ворожих» штабів;

• воєнізована тактико-технічна гра у складі об’єднаних загонів з елементами маскування, розвідки, подолання замінованих територій, виявлення та захоплення штабу противника;

• конкурс патріотичної пісні.

Також прикордонники-кінологи познайомили із специфікою своєї професії та продемонстрували показові виступи з собаками. Учні спостерігали за тим, що вміють спеціально навчені службові собаки: тварини імітували затримання, шукали вогнепальну зброю, вибухівку та наркотики. Діти були у захваті від слухняності та навченості собак.

14 травня відбулося урочисте закриття військово-патріотичної гри «Джура», нагородження учасників та вручення нагород. Організатори та координатори гри нагородили команду «Зелених»за перемогу грамотою та значками «Юний друг прикордонника», кращим гравцям було вручено грамоти і подяки. Директор Козачолопанського НВК Тетяна Дударєва відзначила високий організаційно-методичний та виховний рівень проведення заходу, висловила подяку за багаторічну плідну співпрацю та дієву допомогу в організації військово-патріотичної позашкільної роботи начальнику відділу прикордонної служби «Дергачі» Дмитру Журавлю, заступнику начальника відділу прикордонної служби «Дергачі» Молчану Сергію Васильовичу, головному судді змагань інспектору ВПС «Дергачі» Володимиру Усову та всім, хто долучився до проведення цього дійства. Учні подякували друзям-прикордонникам оплесками, адже саме вони надали вихованцям можливість взяти участь у таких змаганнях, забезпечили учнів необхідним обладнанням, екіпіруванням, обмундируванням, харчуванням, безпечними умовами перебування, а ще чуйним відношенням та незрадливими посмішками.

Проведена гра показала, що за своїм змістом є системною формою позакласної роботи з військово-патріотичного та морально-етичного виховання учнівської молоді, тому що залучає до активної участі учнів в самих різних аспектах людської діяльності і організовує їх дозвілля, виступає важливим засобом формування патріотичної свідомості, спортивно-оздоровчої роботи. Гра «Джура» сподобалась дітям, дала змогу позмагатися, продемонструвати свої вміння та навички, поспівати пісень та поспілкуватися біля ватри, здружила їх. Саме такі заходи спонукають дітей відчути себе патріотами Батьківщини, виховують прагнення бути захисниками рідної землі.

Тетяна Дударєва,

директор Козачолопанського НВК

/Files/images/2015_rk/DSC_0040.JPG

/Files/images/2015_rk/traven/DSC_0010.JPG

/Files/images/2015_rk/traven/DSC08968 1.JPG

/Files/images/2015_rk/traven/SDC18072.JPG

/Files/images/2015_rk/traven/DSC_0124.JPG

/Files/images/2015_rk/traven/DSC08917 3.JPG

/Files/images/2015_rk/traven/P5134565.JPG

/Files/images/2015_rk/traven/DSC09113 2.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 229