У військові коледжі цьогоріч можна вступити без ЗНО

Цього року від вступників у військові коледжі сержантського складу не вимагатимуть сертифіката ЗНО – вступник може подати їх за власним бажанням, щоб не складати іспитів.

Про це повідомляє Інформаційне агентство Міністерства оборони УкраїниАрміяInform.

Яка відмінність коледжу від академії, кого і з якою освітою вони випускають, скільки тут навчаються та що потрібно знати майбутнім абітурієнтам? Саме про це і піде мова в цьому матеріалі. А допоможе розібратися в усьому начальник Військового коледжу сержантського складу Національної академії сухопутних військ полковник Юрій Миронович та його колеги.

«На момент створення коледжу навчали за однією спеціальністю, нині – за дев’ятьма»

Саме такий шлях пройшов цей навчальний заклад за 12 років свого існування.

– Коледж функціонує з 2008 року. Тоді почали піднімати роль сержанта у військовому колективі, тому при вищих військових навчальних закладах почали створювати військові коледжі сержантського складу, – розповів полковник Юрій Миронович.

Першими нашими випускниками було 40 осіб за єдиною на той час спеціальністю «Обслуговування та ремонт автомобілів і двигунів». Але фактично з кожним наступним роком кількість спеціальностей, а відповідно і слухачів збільшувалася. Один із найбільших наборів у коледж становив понад 200 осіб.

– Сьогодні Військовий коледж являє собою три навчальні курси та десять циклових комісій. Тут готують фахівців за 9-ма спеціальностями і 13-ма спеціалізаціями, зокрема: з ремонту та обслуговування автомобільної техніки, організації перевезень і управління на автомобільному транспорті, експлуатації інженерної та дорожньо-будівельної техніки, радіаційного та хімічного контролю, організації та техніки протипожежного захисту, експлуатації військових електростанцій, організації харчування, зберігання ракетно-артилерійського озброєння, музичного мистецтва тощо. Нещодавно відбувся випуск ста фахівців, ще близько 250 осіб продовжують навчання. А відповідно у вересні, після чергового набору, ця кількість суттєво зросте, – зазначив полковник Юрій Миронович.

/Files/images/19_20/іів.jpg

Випускники коледжу мають право вступу на другий курс ВВНЗ за спорідненими спеціальностями

Тепер щодо того, хто має право вступати до Військового коледжу, яку освіту він дає, і які переваги навчання в такому закладі. Отож, все по порядку…

Як і під час вступу до військових вишів, сюди мають право подавати документи дві категорії осіб. Перша – цивільна молодь, зокрема ліцеїсти, віком від 17 до 30 років, які здобули повну загальну або профільну середню освіту. Також це хлопці та дівчата, яким 17 років виповнюється в рік зарахування на навчання. І друга категорія – контрактники та строковики, які теж мають повну середню освіту і не перетнули 30-річний рубіж.

«Чим може бути цікавий Військовий коледж цим людям?» – запитав я у керівництва закладу.

– По-перше, вже є громадяни, які хочуть бути не офіцерами, а саме сержантами. Тобто бути вузькопрофільними спеціалістами і безпосередньо працювати з людьми. Наприклад, у нас навчається курсант, який за балами ЗНО проходив до Національної академії сухопутних військ, але віддав перевагу саме коледжу, – розпочав наводити аргументи підполковник Антон Міщенко.

– По-друге, термін навчання становить не чотири чи п’ять років, як у виші, а два з половиною. І ті, хто прийшов із цивільного життя, а також строковики швидше почнуть отримувати грошове забезпечення, а відповідно і заробляти на сім’ю чи для себе. Після закінчення навчання вони укладають п’ятирічний контракт зі Збройними Силами України. Тобто гарантовано будуть мати роботу. Причому командир взводу сержант має той самий посадовий оклад, що і командир взводу офіцер. Тож їхнє грошове забезпечення буде майже однаковим. І це один із наших поступів до стандартів НАТО, яким підвищується статус і роль сержанта у військах.

/Files/images/19_20/шлшл.jpg

Серед іншого курсанти, які тут навчаються, перебувають на повному державному забезпеченні та отримують відповідні види грошового утримання. Для цивільної молоді період навчання у коледжі зараховується до строкової військової служби. А контрактники з військ мають змогу здобути певну спеціальність, яка користується попитом і в цивільному житті. Всі, хто закінчує Військовий коледж, отримують диплом молодшого спеціаліста і їм присвоюється військове звання «молодший сержант». Слід зауважити, що випускники коледжу мають право вступати одразу на другий курс ВВНЗ за спорідненими спеціальностями. І це ще один вагомий бонус.

– Цьогоріч відбудеться перший набір у коледж за новим освітньо-професійним ступенем – «фаховий молодший бакалавр». Відтак, ми не будемо вимагати у вступників сертифікати із ЗНО, – наголосив начальник полковник Юрій Миронович. – Вступник може подати їх за власним бажанням, щоб не складати іспитів. Їх, до речі, два: обов’язковий – з української мови та літератури, і на вибір – математика або фізика. Крім того, абітурієнти проходять медичний огляд, професійно-психологічний відбір і традиційно демонструють свій рівень фізичної підготовки.

Щодо термінів подачі документів на вступ до Військового коледжу, то кандидати з числа цивільної молоді свою особову справу і заяву мають надати до РВК за місцем реєстрації до 1 червня. А військовослужбовці подають відповідний рапорт за підпорядкованістю до 1 квітня.

«Торік тут вперше набрали дівчат на всі спеціалізації, зокрема бойові»

Фактично за вище переліченими спеціальностями випускають командирів взводів, техніків підрозділів, начальників майстерень ремонтних підрозділів, складів, їдалень. Тобто переважно фахівців технічних спеціальностей. Разом з тим, починаючи з 2018 року коледж здійснює набір на дві суто командні спеціалізації: «Управління діями підрозділів механізованих військ» і «Управління діями підрозділів артилерії».

/Files/images/19_20/оггно.jpg

– Для випускників цих спеціалізацій є посади командирів взводів у частинах, де штатно-посадова категорія передбачає сержантське звання. У такий спосіб коледж залучено до нової всеармійської програми із заміни деяких офіцерських посад на сержантські. Передусім це передбачено в бойових частинах Збройних Сил України. Для прикладу, в артилерійських підрозділах командир другого вогневого взводу – це посада старшого прапорщика, – долучився до розмови заступник з навчальної роботи – начальник навчального відділення Військового коледжу підполковник Антон Міщенко. – Цього року відбудеться вже третій набір на ці дві перспективні спеціальності.

До речі, 2019 рік був особливим для Військового коледжу. Як і в Національній академії, яка є, так би мовити, його старшим наставником, тут вперше набирали представниць прекрасної статі на всі спеціалізації, зокрема і на так звані бойові.

– Раніше ми набирали жінок, наприклад, на «Музичне мистецтво у Збройних Силах» чи на «Організацію харчування у військових частинах». Тепер дівчата у нас навчаються на «Обслуговуванні та ремонті автомобілів і двигунів» і навіть на спеціалізації «Управління діями підрозділів артилерії», не кажучи вже про спеціальності інженерного спрямування. Загалом близько 10% наших курсантів – це «мілітарі вумен», – розповів підполковник Антон Міщенко.

Зрозуміло, що в майбутніх абітурієнтів можливо є й інші запитання щодо вступної кампанії до Військового коледжу, про який іде мова. На них готові залюбки дати відповіді у приймальній комісії Військового коледжу сержантського складу Національної академії сухопутних військ.

Звертайтеся за адресою: м. Дергачі, вул. Сумський шлях, 17

Або телефонуйте: 066-80-32-459 та 068-17-84-089


Кiлькiсть переглядiв: 161