Під час канікул не забувай дотримуватися правил безпечної поведінки:

/Files/photogallery/свытлофор.gifПам’ятайте правила поводження на транспорті, автошляхах. залізниці;

*Свійські та дикі тварини можуть бути небезпечними;

Під час подорожі до лісу, пам’ятай,

гриби та деякі рослини можуть бути отруйними;

Гра з вогнем – причина виникнення пожежі;

/Files/photogallery/л.gifПри експлуатації електроприладів через необачність можуть бути електротравми;

Будь обережним під час грози, сильного вітру, шквалів;

Розлита ртуть викликає сильне отруєння;

Предмети в аерозольній упаковці та піротехнічні засоби мають можливість вибухати;

Не чіпай маловідомих предметів.

Обережно, газ!

ОБЕРЕЖНО : ГРИБИ !

Серед їстівних часто трапляються й отруйні. Кожному відомо, якого лиха можуть накоїти останні. При їх уживанні в організмі людини можуть виникнути ускладнення, проти яких сучасна медицина безсила. Тому кожен повинен пам’ятати, що збирати гриби можна тільки у тому випадку, коли добре знаєш їх характерні особливості — зовнішній вигляд, колір, запах. Якщо виникає навіть незначний сумнів, краще залишити підозрілий гриб, щоб запобігти нещасному випадку. А тому слід запам’ятати характерні особливості отруйних та неїстівних грибів:

БЛІДА ПОГАНКА Найотруйніші гриби. Всі поганки мають тонку ніжку з «комірцем» і бульбоподібним потовщенням біля основи, замкнутим наче в мішок.

НЕСПРАВЖНІ ОПЕНЬКИ Всі вони мають жовто-сіру, в центрі — іржавого кольору, без лусочок, жовтувато-зеленуваті пластинки.

ЖОВЧНИЙ ГРИБ У нього на ніжці темний сітчастий малюнок, низ шапки рожевий, м’якоть гірка.

МУХОМОР «Червоний» У нього червона шапка з білими плямами-лусочками, внизу ніжки — потовщення, у верхній частині — кільце; «Пантерний» Шапка сіро-бура або зеленувата з маленькими білими лусочками, пластинки білі, ніжка біла з кільцем біля верхньої частини та потовщенням у нижній частині, замкнутим наче в мішок; «Порфировий» Схожий на шампіньйон, але ніжка у мухомора тонка, запах неприємний, луски на шапці часто немає.

Умовно їстівні гриби — зморшки і сморжі — можна споживати тільки після відповідної термічної обробки. Взагалі їсти сирі гриби, в т. ч. й сироїжки, не рекомендується.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ ДЕКІЛЬКА ПРАВИЛ: • Не збирайте грибів в’ялих, червивих, окремих частин грибів. • Не їжте грибів у сирому вигляді. • При отруєнні грибами з’являється нудота, сильні болі живота та голови, нестерпне блювання, пронос; можуть бути судоми, наростаюча загальна слабість, непритомний стан. • Потерпілому потрібно дати блювотні, проносні засоби, зігріти ноги та живіт і якнайшвидше відправити до лікарні. Залишки їжі і блювотиння погрібно зберегти, щоб передати їх лікареві для аналізу. Ні в якому разі не дозволяється давати хворому спиртні напої, бо від них посилюється всмоктування грибної отрути із кишечника в кров. • В жодному разі не давайте грибів дітям. Якщо у вас виникає найменший сумнів щодо їстівності грибів, ліпше взагалі відмовитись від їх вживання. Пам’ятайте народну мудрість: береженого Бог береже.

Кiлькiсть переглядiв: 732